Indeholder reklamelinks

Polaroid Film - find det rette film til dit kamera

Polaroid kameraer har de seneste år genfundet populariteten. Det er særligt på grund af det særlige retro udtryk, som opstår fra Polaroid film, der har en hvis charme og nostalgi over dem. Men det er bestemt også fordi, det er en sjov måde at tage billeder på. Her får du kun én chance for at fange det særlige øjeblik – noget, som står i stærk kontrast til at tage billeder med sin smartphone, hvor du har et uendeligt antal forsøg.

Derfor er det også vigtigt, at du køber det rigtige Polaroid film til dit kamera, mens du også køber det til en god pris. Polaroid film er ikke billigt, og du kan købe film til dit Polaroid kamera til alt fra cirka 12 kr. pr. billede til cirka 20 kr. pr. billede. Prisen afhænger af flere parametre:

  • Type af Polaroid film
  • Farve og udgave af Polaroid film
  • Antal Polaroid film i pakken
  • Forhandler af Polaroid film

Dette vil også blive uddybet i de nedenstående afsnit. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken slags Polaroid film, du køber, da det ikke er alle film, der passer til alle kameramodeller.

Hvilke typer Polaroid film passer til mit Polaroid kamera?

For at gøre det lettere for dig, finder du herunder en oversigt over Polaroid film, som understøtter de nuværende Polaroid kamera modeller på markedet: Polaroid Now, Polaroid Now+, Polaroid Go og Polaroid I-2.

FilmPolaroid NowPolaroid Now+Polaroid GoPolaroid I-2Polaroid Lab
Understøtter FilmJaJaNejNej
Understøtter FilmJaJaNejNej
Understøtter FilmNejNejJaNej
Understøtter FilmJaNejNejJa
Understøtter FilmJaJaNejNej

Hvorfor er der forskellige typer Polaroid film?

Hvis du besøger Polaroids egen hjemmeside, så vil du se, at du både kan købe i-Type film, Go film, 600 film, SX-70 film og endda 8×10 film. Når du kombinerer det med det store udvalg af rammer i forskellige farver, som du kan købe Polaroid film i, kan det virke overvældende. Men det er heldigvist meget simpelt.

Når du tager et billede på et Polaroid kamera, og kameraet begynder at printe et billede ud, så starter en kemisk proces i filmen. Det er denne kemiske proces, som skaber billedets endelige resultat. Derfor findes der forskellige film til forskellige Polaroid kameraer. Nye kameraer bruges én slags film og ældre kameraer bruger en anden slags film.

Du skal dog i 9 ud af 10 tilfælde kun forholde dig til i-Type film, medmindre du har et Polaroid Go kamera. I så fald, skal du købe Go film. Vi går igennem filmtyperne, som er tilgængelige på markedet herunder.

i-Type Film

i-Type film er den “nye generation” af Polaroid film til de moderne kameraer fra Polaroid. Det er kompatibelt med Polaroid Now, Polaroid Now+, Polaroid I-2, Polaroid OneStep 2, Polaroid OneStep+ og Polaroid Lab. Denne type film skaber det klassiske, kvadratiske, retro Polaroid billede, som vi alle kender.

Det sælges i pakker á 8 billeder i mange forskellige udgaver: Hvide rammer med farvede billeder, hvide rammer med sort/hvid billeder, farvede rammer med farvede billeder, guld rammer med farvede billeder og mange flere.

600 Film

Men hvorfor skal jeg så ikke købe 600 Film, når kameraerne også understøtter det? Fordi 600 film ikke giver nogen mening at købe til moderne Polaroid kameraer. 

600 film er lavet til vintage Polaroid kameraer, som i modsætning til moderne Polaroid kameraer ikke har et indbygget batteri. Derfor indeholder en pakke 600 film batterier, og det er den væsenligste forskel fra i-Type film og 600 film. Og eftersom et moderne Polaroid kamera har indbygget batteri, betaler du bare ekstra for noget, som du ikke har brug for.

Go Film

Har du derimod et Polaroid Go, så kan det ikke blive nemmere. Der findes kun én slags film: Go film. Det er nok ikke til nogens store overraskelse, at verdens mindste instant kamera også bruger mindre film, end et større Polaroid kamera.

Det er grundlæggende bare i-Type film i en mindre størrelse, så det passer til kameraet. Men i modsætning til i-Type film, så producerer Polaroid ikke et væld af forskellige udgaver. Du vil typisk kun finde Go film med hvide rammer og farvede billeder eller sorte rammer med farvede billeder.

SX-70 Film

Er du en af de heldige ejere af et Polaroid SX-70 – ja, så ved du nok allerede, hvor unikt et kamera, det er, med sit foldbare design og hvad kameraet har betydet for instant fotografering.

Et særligt kamera kræver særlig film. SX-70 film leverer en særlig tekstur på billedet, og det er vigtigt, at du skyder dine billeder i masser af lys – men resultatet bliver så også helt særligt. 

SX-70 film indeholder også batterier, ligesom 600 film. Og en ny bonus-feature: SX-70 film er kompatibelt med topmodellen Polaroid I-2.

Holdbarhed på og opbevaring af Polaroid film

Det kan være fristende at købe stort ind af Polaroid film for at opnå en besparelse pr. billede, men her skal du være opmærksom på holdbarheden på Polaroid film.

Polaroid film bør bruges inden for 12 måneder fra det er produceret på Polaroid fabrikken. Du kan se holdbarhedsdatoen og produktionsdatoen indgraveret i bunden af hver pakke film. Det er kemikken i Polaroid film, som gør, at filmen ikke holder længere. 

Det er altså ikke en bekymring, du skal have, når dine Polaroid billeder er taget. Det handler blot om at få taget billederne inden udløbsdatoen på filmen.

Du skal ikke lade dig skræmme for meget af udløbsdatoen. Jo, der er størst chance for gode resultater, når du bruger filmen inden for 12 måneder. Men filmen er ikke ubrugelig efter 12 måneder. Du vil formentlig bare opleve lidt anderledes resultater på udtrykket og standarden af filmen, og der er større chancer for defekter på billederne.

Derfor er det er en god idé at du på forhånd foretager en vurdering om, hvor meget du egentligt vil bruge dit kamera. Derefter kan du så købe Polaroid film efter dit forventede forbrug.

Forlæng holdbarheden

Du kan faktisk forlænge holdbarheden på din film ved at opbevare det køligt. Polaroid selv anbefaler, at du opbevarer filmen i køleskabet ind til du skal bruge filmen for at holde kemien mere stabil og få bedre resultater. Her skal du dog være forsigtig! Du skal lade filmen komme op til stuetemperatur inden du bruger dem, da du ellers vil få dårlige resultater.  

Priser på Polaroid film

Det er helt sikkert ikke billigt, at være en Polaroid entusiast. Særligt hvis du sammenligner det med andre instant kameraer som f.eks. Instax, så betaler du en premium for at være Polaroid fotograf. Du vil finde forholdvist varierende priser på Polaroid film fra forhandler til forhandler og efter hvor meget film, du køber. 

Type af Polaroid film
Hvis vi udelukkende ser på pris pr. billede, så er Polaroid Go film det billigste. Her vil du kunne købe film for cirka 8 kr. pr. billede. Ser vi på det klassiske Polaroid billede, hvor du bruger i-Type film, så vil du finde almindelig film – hvide rammer med farvede motiver – til en pris mellem 11,5 til 13,5 kr. pr. billede. 600 film kan købes til 14 til 17 kr. pr. billede og SX-70 film til cirka 18 kr. pr. billede.

Farve og udgave af Polaroid film
Dette punkt er primært rettet mod i-Type film. Det skyldes, at det generelt kun er i-Type film, hvor Polaroid laver særlige udgaver af filmen. Nogle af disse udgaver er fast i deres sortiment, andre er limited editions. 

Prisen på filmen afhænger altså også af, om du køber almindelige udgaver af Polaroid film eller nogle af disse særlige udgaver. 

Antal Polaroid film i pakken
Her er der særligt penge at spare! Polaroid film kan købes i multipacks hos de fleste forhandlere, så frem for at købe én pakke film med 8 billeder, så kan du f.eks. købe 5 pakker med i alt 40 billeder. 

Kombinationerne af multipacks varierer fra filmtype til filmtype og fra farve og udgave til farve og udgave, men du kan altid find almindelig i-Type film i store multipacks.

Vær dog opmærksom på holdbarheden af Polaroid film. De har en udløbsdato et år efter produktionsdato. Det betyder ikke, at billederne er ubrugelige efter denne dato, men for at få de bedste resultater, skal du bruge filmen inden udløbsdatoen. Hvis du ikke læste afsnittet om holdbarhed og opbevaring af Polaroid film, så kan du gå til afsnittet her. 

Vejledende priser på Polaroid film

Vi har samlet en række priseksempler herunder, så du kan se, hvad du skal forvente pr. billede. Priserne er vejledende og derfor kun cirka priser. Bemærk også, at du nogle gange kan købe færre film og spare i forhold til at købe en større pakke.

<Film6/8-pak16-pak40-pal80-pak
Pris pr. billede13,4 kr.11,4 kr.11,6 kr.11,2 kr.
Pris pr. billede8,3 kr.7,8 kr.8,1 kr.
Pris pr. billede17,3 kr.14,9 kr.14,0 kr.14,9 kr.
Pris pr. billede18,1 kr.

Ofte stillede spørgsmål til Polaroid film:

Det kan føles som en videnskab at forstå Polaroid film, og derfor får vi også mange spørgsmål herom. Vi har samlet de vigtigste og mest hyppige herunder:

Hvad koster film til Polaroid kamera?

Mellem 7,8 kr. og 18,1 kr. pr. billede. alt efter hvilket film, du køber.

i-Type film er det mest almindelige film til Polaroid kameraer, og her svinger priserne fra cirka 11,2 kr. til 13,4 kr. pr. billede alt efter, hvor mange billeder, du køber. Det billigste film til Polaroid kameraer er Go film, men det skal du kun købe, hvis du ejer et Polaroid Go. Det er ikke kompatibelt med andre kameraer. Her er prisen mellem 7.8 kr. til 8,3 kr. pr. billede.

Det dyreste film er 600 film og SX-70 film, hvor priserne svinger fra 14,0 kr. til 18,1 kr. pr. billede.

Vi har lavet en detaljeret beskrivelse af, hvad der påvirker priserne på Polaroid film og hvad du skal holde øje med. Læs det her.

Hvilken film skal jeg købe til mit Polaroid kamera?

Det er meget vigtigt, at du køber noget Polaroid film, som er kompatibelt med dit Polaroid kamera. De moderne Polaroid kameraer – dvs. Polaroid Now, Polaroid Now+, Polaroid I-2 og de udgåede Polaroid OneStep2 og Polaroid OneStep+ – anvender alle i-Type film.

Ejer du derimod et Polaroid Go, kan du ikke bruge i-Type film og skal i stedet købe Go film. Og ejer du et vintage kamera, så skal du enten bruge 600 film eller SX-70 film, for at få batterier med i filmpakken – ellers virker dit kamera ikke.

Har du brug for en oversigt over hvilken film, der passer til hvert kamera? Så se vores tabel øverst på denne side, som viser hvilket film passer til hvilket kamera.

Hvor længe holder Polaroid billeder?

Polaroid-billeder kan, når de opbevares korrekt, holde i mange år, og du skal ikke være bekymret for, at de ikke kan holde. For at maksimere levetiden og sikre, at dine billeder forbliver så flotte som muligt, så bør Polaroid billeder holdes væk fra direkte sollys, høje temperaturer og fugt.

Opbevaring af dem på et mørkt, køligt og tørt sted er ideelt. Placer dem gerne i et syrefrit fotoalbum eller opbevaringskasser. Over tid kan farverne falme lidt, især hvis de udsættes for dårlige forhold, men generelt holder Polaroid-billeder sig godt i årenes løb.

Kan jeg bruge SX-70 film i et 600-film kamera?

Brug af SX-70-film i et kamera i 600-serien kræver typisk et neutralt densitets filter, fordi SX-70-film er designet til lavere lysfølsomhed sammenlignet med 600-film. Filteret justerer lyseksponeringen, så den matcher, hvad SX-70 filmen kan klare.

Resultaterne kan være ganske gode, men kvaliteten og succesen kan variere afhængigt af den specifikke kameramodel og filmens tilstand.