Indeholder reklamelinks

Polaroid-kameraets historie – fra 1923 til i dag

Spo1

Instant-kameraet, eller Polaroid-kameraet som måske klinger mere velkendt, har næsten 100 år på bagen. Kameraet var forgængeren til de kameraer, vi kender i dag – og alligevel har det fået noget af en renæssance de seneste år, hvor det er blevet uhyre populært at bruge instant-kameraer igen.

Men hvordan startede det hele, og hvad ligger bag det instant-kamera, vi kender i dag?

Hold på hat og briller, mens vi dykker ned i Polaroids-kameraets historie – og hvordan det har været afgørende for, at der er noget, der i dag hedder fotograf.

Polaroid billeder

Før vi går i gang: Hvad er et Polaroid-kamera?

Et Polaroid-kamera hedder faktisk et instant-kamera (hvorfor den misforståelse er så indædt, vender vi tilbage til). Et instant-kamera har den helt store fordel, at den spytter billedet ud, så snart det er taget.

Forklaringen bag er ret teknisk, men i bund og grund er et Polaroid-kamera blot et hurtigt virkende mørkekammer, der kun lukker lys ind i et kort øjeblik, når du trykker på udløseren. Lyset danner derefter et negativ på et stykke film, mens to ruller skubber billeder ud af kameraet og i samme ombæring påfører kemikalier på papiret i de områder, der endnu ikke har reageret.

Resultatet er, at du i løbet af få sekunder i princippet har et færdigt billede.

Fun fact: Et polaroid må ikke rystes

Du har sikkert før stået og rystet dit foto, når det er kommet ud af instant-kameraet? Det skyldes måske Outkasts sang Hey Ya! fra 2004, hvor de synger “Shake it like a Polaroid picture”?

Landeplagen med Outkast resulterede faktisk i en officiel udtalelse fra mærket Polaroid, hvor de fastslog at man ikke skulle shake det som et Polaroid-foto, da det kan skade fotoet.

Fra idé til virkelighed: Det første instant-foto

Instant-kameraet kan faktisk dateres helt tilbage til 1923, hvor Samuel Shlafrock udviklede et kamera med et integreret vådt mørkekammer. Men der skulle alligevel gå en del år, før instant-kameraerne blev en almindelig måde at tage billeder på.

Derfor skal vi et hop længere frem i tiden. Helt præcist til 1948, hvor Edwin Land lancerede det første instant-kamera – under navnet Polaroid Land Model 95.

Dengang lavede de kun 60 kameraer, men de blev blæst fuldstændig bagover af efterspørgslen, og hvad der egentlig bare var en sjov idé blev til en regulær landeplage. Polaroid Company var altså de første på markedet med et instant-kamera, og derfor kender mange de smarte kameraer som Polaroid-kameraer.

Polaroid laver faktisk stadig instant-kameraer – og med stor succes, for de smarte instant-kameraer er blevet enormt moderne i løbet af de sidste 10 år. Og det er lige fra amatører til professionelle fotografer, der er fascineret af de smarte kameraer.

I dag er instant-kameraer igen blevet populære

Instant-kameraer er igen blevet uhyre moderne, og der findes mange forskellige slags på markedet.

Det skyldes i høj grad den digitalisering, der har været på området, og i dag er det de færreste, der får deres billeder printet – og her er det hurtige kamera smart, fordi du får dit billede med det samme, og så har det et retro udtryk, der går rent ind hos de yngre generationer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *